МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Відбулося засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Вінницької обласної Ради

Дата: 11.06.2024 16:04
Кількість переглядів: 76

Фото без опису

11 червня голова обласної Ради Вячеслав Соколовий провів розширене засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування.

Участь у заході взяли перша заступниця начальника обласної військової адміністрації Наталя Заболотна, секретар Вінницької міської ради Павло Яблонський, директори департаментів обласної військової адміністрації, директори обласних комунальних підприємств, керівники депутатських фракцій, а також голови та члени постійних комісій обласної Ради з питань економіки, фінансів та бюджету; охорони здоров’я, соціального захисту населення та ветеранів; керівник виконавчої дирекції Вінницького регіонального відділення всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціації міст України» Владислав Філатов;  голова Громадської ради при Вінницькій обласній Раді  Наталія Морозова. Від Мурованокуриловецької селищної територіальної громади участь в заході взяла селищний голова Галина Цибульська.

Присутні на засіданні хвилиною мовчання вшанували пам'ять про всіх захисників та захисниць, які загинули за Україну, про мирних жителів, які стали жертвами країни-терориста.

Члени Координаційної ради розглянули три питання порядку денного.

Голова обласної Ради Вячеслав Соколовий наголосив, що важливою темою для обговорення є участь органів місцевого самоврядування та виконавчої влади в розбудові стійкої системи реабілітаційної допомоги на Вінниччині.

 Люди, які на фронті відчули всі жахи війни, бачили загибель і ховали побратимів. А ще – поранені бійці, які втратили здоров`я, які відчувають фантомні болі. Їм потрібна реабілітація – фізична, психологічна,  моральна, соціальна. Їм потрібно допомогти адаптуватися до мирного життя. Безумовно, це складний і багатогранний процес. Він вимагає співпраці державних та місцевих органів влади та громадських організацій, медичних закладів і всього суспільства, – зазначив Вячеслав Соколовий. – Надзвичайно важливу роль відіграє в цій роботі підтримка громади. Ветерани повинні відчувати, що вони не залишені наодинці зі своїми проблемами.

Голова обласної Ради навів позитивний приклад такого підходу. Обласна Рада передала Гайсинській міській громаді 9,4 га землі зі спільної власності територіальних громад для потреб учасників бойових дій. Там планується створення реабілітаційно-оздоровчого центру «Долина УБД» для ветеранів і їхніх родин.

Про участь органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади у розбудові стійкої системи реабілітаційної допомоги у Вінницькій області доповіли директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації  обласної військової адміністрації Ольга Задорожна, голова постійної комісії обласної Ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та ветеранів Ігор Грубеляс, Калинівський міський голова Василь Поліщук, директорка Вінницького обласного клінічного медичного реабілітаційного центру ветеранів війни та радіаційного захисту населення Світлана Голодюк.

У виступі доповідачів, зокрема, йшлося про розширення мережі закладів, які надають реабілітаційну допомогу – стаціонарні послуги – 14 закладів та амбулаторні послуги – 14 закладів. Нині в області працюють 54 мультидисциплінарні реабілітаційні команди. Планується створення та відкриття відділень реабілітації в Жмеринській, Хмільницькій та Гайсинських лікарнях. Завершуються ремонтні роботи в Ладижинському, Калинівському та Козятинському медичних закладах.

Вячеслав Соколовий зазначив, що в період воєнного стану на державному рівні продовжує реалізуватись головний пріоритет – оборона та безпека країни та здобуття Перемоги над ворогом.

– Обласною Радою, задля об’єднання зусиль всієї області рішенням 45 сесії обласної Ради ініційовано ключові пріоритети формування місцевих бюджетів на 2024 рік, зокрема: БЕЗПЕКА ТА ОБОРОНА, СТІЙКІСТЬ та ТУРБОТА.  При цьому процес відбувається із дотриманням таких принципів: прозорість бюджету, залученість громадськості до обговорення показників бюджету, його збалансованість та реалістичність, а також ефективність та результативність проходження бюджетного процесу, – сказав Вячеслав Соколовий. – Дякую всім, хто доєднався до рекомендацій та ініціативи обласної Ради, хто шукає можливості щодо максимального спрямування допомоги  нашим ЗСУ, хто вирішує проблемні питання, які виникають в процесі здійснення видатків, пов’язаних із підтримкою захисників.

Про виконання рішення 45 сесії обласної Ради «Про принципи та пріоритети формування обласного бюджету Вінницької області на 2024 рік» говорив директор департаменту фінансів обласної військової адміністрації Микола Копачевський. Із питання «Про обсяги спрямування коштів з місцевих бюджетів в розрізі ключових пріоритетів: Безпека та оборона. Стійкість. Турбота» виступила голова постійної комісії обласної Ради з питань економіки, фінансів та бюджету Галина Якубович. У своїй доповіді вона зазначила, що з 63 територіальних громад області передбачили витрати на допомогу ЗСУ 60 місцевих рад, а також долучились дві районні ради Вінницька та Тульчинська попри обмежену спроможність бюджетів. Загальна сума цих видатків склала 1,5 млрд грн, що становить 11,9% від обсягу доходів загального фонду місцевих бюджетів на квітень 2024 року. Фактично перераховано за перший квартал цього року 439,6 млн грн, або майже 30% від виділеного обсягу.

За результатами обговорення члени Координаційної ради з питань місцевого самоврядування ухвалили низку рішень. Зокрема, звернулися до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з пропозиціями:

– невідкладно ухвалити  відповідні зміни до законодавства України із врегулювання правових підстав для здійснення видатків з місцевих бюджетів на заходи і роботи з територіальної оборони і мобілізаційної підготовки місцевого значення, а також заходи з матеріальної підтримки сектору безпеки і оборони на період дії в Україні воєнного стану;

– внести зміни до Закону України «Про політичні партії в Україні» в частині заборони державного фінансування політичних партій на період дії в Україні воєнного стану. Вивільнені бюджетні кошти спрямувати на фінансування Збройних Сил України, соціальний захист військовослужбовців, членів їхніх сімей та найбільш незахищених верств населення;

– привести нормативно-правові акти у відповідність до вимог Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Бюджетного кодексу України в частині внесення обласними, районними військовими адміністраціями обласним, районним радам на затвердження проєктів обласного, районних бюджетів, програм економічного та соціального розвитку, інших галузевих програм, в областях, на територіях яких не ведуться бойові дії та які не окуповані.

Із сайту Вінницької обласної Ради


                              Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних