A A A K K K
для людей із порушенням зору
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

2023

Психологічна підтримка для вразливих категорій населення

Психологічний стан та психічне здоров’я під час військових дій є вкрай важливим. Багато людей переживають емоційне виснаження, спустошення, втому, відчувають тривогу та паніку. Нещодавно в Мурованокуриловецькій селищній територіальній громаді створено неофіційне об’єднання психологів, до складу якого входять: психолог КЗ «Центр надання соціальних послуг Мурованокуриловецької селищної ради», два практичні психологи КУ «Інклюзивно-ресурсний центр Мурованокуриловецької селищної ради»,  практичний психолог ліцею Вищеольчедаївського старостинського округу та практичний психолог Котюжанівської спеціальної школи.

Психологами неофіційного об’єднання розроблено систему заходів психологічної підтримки населення Мурованокуриловецької селищної територіальної громади, яке постраждало від війни. Метою  системи заходів є забезпечення психологічною підтримкою вразливих категорій населення – Захисників та Захисниць України і членів їх сімей, особи/сім’ї, які потрапили в складні життєві обставини, внутрішньо переміщенні особи, діти/діти з інвалідністю та їх батьки. Для отримання психологічної підтримки, необхідно звернутись у вищезазначені установи або за номером телефону (04356)2-25-59 де психологи, які працюють в різних галузях зможуть надати психологічну допомогу.

 Дана система психологічної підтримки населення включає в себе 10 заходів психологічної підтримки, яка працюватиме на протязі року:

  1. Важливі техніки для зниження рівня стресу;
  2. Практичні заняття з курсу (5 занять) «Самодопомога плюс (SH+)»;
  3. Усунення безпосереднього ризику самогубства та вирішення інших невідкладних питань безпеки;
  4. Психологічні консультації та бесіди для населення громади, яке постраждало від війни;
  5. Тренінг для населення громади, яке постраждало від війни «Превенція вигорання в умовах війни»;
  6. Тренінг «Організація психологічної реабілітації населення, постраждалого внаслідок війни»;
  7. Посттравматичний стресовий розлад у дітей під час війни: ігри, техніки і вправи проти напруги;
  8. Тренінг «Діти з особливими освітніми потребами  і війна. Як поводити себе батькам, дітям під час війни»;
  9. Психологічний тренінг для батьків дітей з інвалідністю «Як допомогти дітям пережити травматичні події»;
  10.  Заняття для ВПО «Коли світ на межі змін: стратегії адаптації».

Також для внутрішньо переміщених осіб та всіх хто постраждав від війни, чеською гуманітарною організацією «Людина в біді» створено цілодобову гарячу лінію психологічної підтримки, яка є безкоштовною, анонімною та конфіденційною 0 800-210-160.

 Психолог       Богдана Білоус

 КЗ «Центр надання

соціальних послуг

Мурованокуриловецької селищної ради»

Патронатна сім’я

Кожній дитині для повноцінного і гармонійного розвитку необхідно зростати в сім’ї, в оточенні теплоти, турботи та розуміння. Однак, в нашому сьогоденні, суспільство зіштовхнулось з жорстокими реаліями життя, яке з різних причин позбавило багатьох дітей домашнього затишку та належного батьківського піклування. У таких випадках залишати дитину в небезпечному середовищі не можна, необхідно негайно вирішувати її долю. Тож, для того, щоб захистити інтереси дитини, створити сприятливі умови для її фізичного, інтелектуального та духовного розвитку на державному рівні закріплено таку сімейну форму влаштування дітей, як патронатна сім’я.      

  Патронатна сім’я – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини у сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.       

Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів своєї сім’ї надає послуги з догляду, виховання й реабілітації дитини у своїй родині.

Патронатним вихователем може бути повнолітній громадянин України, який має досвід виховання дитини й відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання й реабілітації дитини в своєму домі.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом із батьками або іншими її законними представниками

Патронатні вихователі отримують від держави кошти на утримання дитини (соціальну допомогу) та відповідну заробітну плату (грошове забезпечення).                                   

Соціальна допомога та грошове забезпечення призначаються й виплачуються з дня влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя до дня вибуття з такої родини.

Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя встановлюється органом опіки та піклування і не може перевищувати шести місяців.

 Якщо ви виявили бажання стати патронатною сім’єю, звертайтесь за детальною інформацією до Комунального закладу «Центр надання соціальних послуг Мурованокуриловецької селищної ради» за адресою:
вул. Соборна, 41, смт Муровані Курилівці, Могилів-Подільського району Вінницької області, тел: (04356) 2-25-92

                                                                                                                                                                                                           Алла Яцко,

фахівець з соціальної роботи Комунального закладу

«Центр надання соціальних послуг

Мурованокуриловецької селищної ради»

Забезпечення соціального захисту та дотримання прав дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування

Комунальним закладом «Центр надання соціальних послуг Мурованокуриловецької селищної ради» 14 березня 2023 року  було проведено семінар на тему: «Забезпечення соціального захисту та дотримання прав дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування». Учасниками семінару були прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни/піклувальники, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

       Семінар розпочався з вступного слова директора Комунального закладу «Центр надання соціальних послуг Мурованокуриловецької селищної ради» Кушніра С.М.

       Начальник відділу соціального захисту Мурованокуриловецької селищної ради Войтенко Т.І. висвітлила тему: «Соціальний захист дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», де проінформувала щодо правових, організаційних, соціальних засад та гарантій державної підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

       Начальник відділу з призначення допомог управління соціального захисту населення Могилів-Подільської районної військової адміністрації Ешмідт І.Е. висвітлила тему: «Порядок виплати державної соціальної допомоги  на дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», яка розповіла про  призначення і виплату соціальної допомоги та грошового забезпечення прийомним батькам, батькам-вихователям, опікунам/піклувальникам.

       Головний спеціаліст з питань житлово-комунального господарства, розвитку інфраструктури, благоустрою та охорони навколишнього природного середовища Мурованокуриловецької селищної ради Ініваткін А.М., висвітлив тему: «Захист житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», де було роз’яснено порядок взяття на квартирний облік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

       Начальник Могилів-Подільського районного сектору № 1 філії ДУ «Центр пробації» у Вінницькій області Шевчук Л.В. висвітлила тему: «Пробація. Пробація для неповнолітніх». З прийомними батьками, батьками-вихователями, опікунами/піклувальниками було обговорено щодо виявлення причин протиправної поведінки, запобігання негативних явищ та їх подолання серед підлітків та молоді.

       Вчитель-логопед інклюзивно-ресурсного центру Мурованокуриловецької селищної ради Костик Ю.М. висвітлила теми: «Відкрите спілкування з дітьми вдома» та «Вчимо дитину правильно розмовляти», де ознайомила прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів/піклувальників з правилами, яких потрібно дотримуватися під час спілкування з дітьми, а також надала рекомендації щодо успішності, ефективності проведення мовної комунікації.

       Вчитель-реабілітолог інклюзивно-ресурсного центру Мурованокуриловецької селищної ради Крук О.В. висвітлила тему: «Фізичне виховання дітей вдома», де  надала рекомендації щодо формування здорового способу життя в родині.

       Головний спеціаліст служби у справах дітей Могилів-Подільської районної військової адміністрації Мішина І.Г. висвітлила тему: «Права та обов’язки опікунів/піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів», яка нагадала про їхні права, обов’язки та відповідальність. Порадила батькам-вихователям, прийомним батькам та опікунам/піклувальникам бути люблячими та терплячими у вихованні прийомних дітей, не змовчувати проблеми, які виникають у сім’ях, а спільно зі спеціалістами вирішувати їх.

   Психолог Комунального закладу «Центр надання соціальних послуг Мурованокуриловецької селищної ради» Білоус Б.В. висвітлила тему: «Техніки протидії емоційному вигоранню», де у доступній формі роз’яснила поняття емоційного вигорання та його симптоми. Також продемонструвала короткі вправи для зниження стресу та емоційної напруги. Після чого кожен з учасників семінару отримав буклет із даними вправами.

       Даний семінар пройшов у форматі діалогу, в ході якого опікуни/піклувальники,  прийомні батьки та батьки-вихователі отримали відповіді на хвилюючі їх питання. Вони мали можливість поспілкуватися із представниками різних установ, розповісти їм реальні випадки із життя своїх вихованців, поділитися власним життєвим досвідом виховання. Подібні зустрічі заплановані і у майбутньому. Адже наше головне завдання – створити максимально комфортні умови перебування для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, у їх нових родинах.

 

Фахівець із соціальної роботи

КЗ «Центр надання соціальних послуг

Мурованокуриловецької селищної  ради»                               Олександра Гардаманська                      

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.