МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

З квітня планують відновити туристичний маршрут за проєктом “Camino Podolico”, що йде через Бар

Дата: 22.03.2024 08:47
Кількість переглядів: 64

Фото без опису

У квітні 2024 року планують перезапуск проєкту «Camino Podolico: Подільський шлях святого Якова». Це культурно-пізнавальний та екологічний маршрут з Вінниці до Кам’янця-Подільського через Бар на зразок Шляхів святого Якова, які проходять через усю Європу та ведуть до міста Сантьяго де Компостела у Іспанії.

Цей проект стартував у 2021 році у тестовому режимі і почав набирати попиту, а навесні наступного року мав вже повноцінно запрацювати. Але у лютому 2022 року розпочалася повномасштабна війна.

Та працювати над проєктом не переставали і у липні 2023 року паломницький маршрут офіційно прийняли до Європейської федерації Шляху святого Якова.

В у жовтні 2023 року координатори проєкту повідомили про презентацію каталогу гастрономічної спадщини "Шлях має тривати" культурного й паломницького маршруту Camino Podolico (Подільський шлях святого Якова). Це двомовне видання, що містить 22 рецепти унікальних страв, зібраних в 11 громадах Вінниччини та Хмельниччини. Серед цих страв і барські - голубці часів Королеви Бони від Оксани Бас, власниці зеленої садиби «Подільська родина» в с. Гайове та молочний кисіль від жительки громади пані Наталії.

Про маршрут

Маршрут поєднує 13 дестинацій Вінницької та Хмельницької областей. Він дозволяє спланувати пішу або веломандрівку з необхідною інфраструктурою для харчування та ночівель кожних 20–25 кілометрів. Унікальність маршруту полягає у поєднанні паломництва та пізнавального і екологічного видів туризму. Мандрівники мають можливість пройти вздовж мальовничих берегів річок Південний Буг та Рів, а також відвідати не тільки релігійні об’єкти, а й музеї, історичні пам’ятки та інші туристичні об’єкти. Загальна протяжність шляху від Вінниці до Кам’янця-Подільського становить 252 км, шлях може бути пройденим за 12–14 днів.

Охочі пройти цей шлях зможуть взяти у Вінниці в Костелі Святої Діви Марії Ангельської паспорт паломника і пройти маршрут офіційно, проставивши штампи та печаті у вказаних в довіднику місцях (це здебільшого бібліотеки або костели), а у кінцевому пункті шляху - отримати сертифікат про проходження Camino Podolico.

Основні туристичні об’єкти маршруту.

Туристично-інформаційний центр вказав основні об’єкти на Вінниччині, які проходитиме подорожувальник-паломник, долаючи цей шлях:

1. Місто Вінниця зустрічає вас Костелом Святої Діви Марії Ангельської (католицька церква в Україні, у Вінниці. Він побудований у 1746 році коштом вінницького старости Людовіка Калиновського у стилі незвичайного тосканського бароко та належить ордену капуцинів. В 2016 році ініціативною групою монахів та істориків було проведено перші екскурсії по костелу та підземеллям монастиря, які згодом стали постійними.

2. Далі ми переїжджаємо до Гніванської міської територіальної громади, де саме ви зможете на власні очі побачити старовинний костел святого Йосифа, Парафію якого у місті Гнівань зареєстрували 26 грудня 1991 року, а костел повернули 1992 році, тоді ж і було розпочато його ремонт за проектом архітекторів Юрія Плясовиці (Вінниця) і Б. Стельмаха (Люблін, Польща). Керував роботою з відновлення храму майбутній єпископ о. Яцек Пиль OMI - це була перша реконструкція молодого священника. 14 вересня 1997 року відремонтований костел, якому повернули первинну форму, освятили. 16 березня 2019 року єпископ Леон Дубравський OFM проголосив храм дієцезіальним санктуарієм.

3. Основою третьої дестинації виступатиме Костел Святого Олексія у місті Жмеринка - єдиний храм Римо-католицької церкви України у місті. Належить до парафії св. Олексія у Жмеринці настоятель якої є отець Віталій.

4. Наступний пункт Северинівка, де знаходяться залишки костелу святої Трійці. Ймовірно, перший римо-католицький храм з’явився у Маньківцях у 1769 році та був побудований з дерева. Нинішній зведено у 1789 році, у добу, коли бароко вже відходило та починався класицизм. Храм побудував місцевий поміщик Юзеф Дембський. У ХІХ столітті костел обвели цегляним муром із чудовою брамою у стилі неоготики.

5. У місті Бар пропонуємо відвідати костел Святої Анни - культову споруду, збудовану 1811 року. Костел є архітектурною та історичною пам'яткою і знаходиться за адресою: вулиця Святого Миколая, 12 у південній частині міста.

Далі паломник перейде на територію Хмельниччини.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних