Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, жовтуха). Пам'ятка населенню
Вірусний гепатит А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненням хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни. Стадія від моменту зараження до перших клінічних проявів називається інкубаційний період, він триває близько 35 діб, можливі інтервали від 15 до 50 днів.
У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5 0 С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребір’ї. На третій день захворювання, сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного пива). Можливе свербіння шкіри.
Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.
Загострення та рецидиви спостерігаються у 2,5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов’язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.
Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).
Щоб уникнути зараження вірусом гепатиту А необхідно:
1. Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип’ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв, дати відстоятися).
2. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
3. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану).
4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми - обдати окропом.
5. При приготуванні страв чітко дотримуватись технології приготування, умов та термінів зберігання.
6. Суворо дотримуватись правил особистої гігієни - обов'язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування
туалету.
7. Не займатись самолікуванням. При появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.
Пам’ятайте, що вірусний гепатит А - хворобу Боткіна, дуже легко попередити дотримуючись елементарних заходів гігієни!