МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, жовтуха). Пам'ятка населенню

Дата: 31.10.2023 16:24
Кількість переглядів: 89

Фото без опису

Вірусний гепатит А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненням хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни. Стадія від моменту зараження до перших клінічних проявів називається інкубаційний період, він триває близько 35 діб, можливі інтервали від 15 до 50 днів.

У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5 0 С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребір’ї. На третій день захворювання, сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного пива). Можливе свербіння шкіри.

   Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.

Загострення та рецидиви спостерігаються у 2,5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов’язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.

Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).

   Щоб уникнути зараження вірусом гепатиту А необхідно:

1. Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип’ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв, дати  відстоятися).

2. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з  незнайомих джерел водопостачання.

3. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з  собою запас питної води (краще бутильовану).

4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити  питною водою, для споживання дітьми - обдати окропом.

5. При приготуванні страв чітко дотримуватись технології приготування, умов та термінів зберігання.

6. Суворо дотримуватись правил особистої гігієни - обов'язково мити руки з  милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування
 туалету.

7. Не займатись самолікуванням. При появі перших ознак захворювання  терміново звернутись до лікаря.

Пам’ятайте, що вірусний гепатит А - хворобу Боткіна, дуже легко попередити дотримуючись елементарних заходів гігієни!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних