МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

В Україні стартував пілотний проект з імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини

Дата: 05.06.2023 14:48
Кількість переглядів: 71

Фото без опису

Одним з основних напрямків діяльності держави є забезпечення найкращих інтересів дитини. Через війну, розлучення батьків, усиновлення, переміщення (евакуацію), насильство сьогодні кожна дитина може вступити в контакт з системою правосуддя в тій чи іншій формі. Тому важливо забезпечити підтримку дітей та захист їхніх прав на всіх етапах взаємодії з правосуддям.

Для впровадження у практичну діяльність уніфікованих підходів  реалізації принципів правосуддя, дружнього до дитини, Мінсоцполітики, спільно з Офісом Генерального прокурора, Міністерством внутрішніх справ та Міністерством юстиції підписали спільний Наказ.  

Цим документом започатковано пілотний проєкт. Всі учасники проєкту, у межах повноважень та компетенцій, працюватимуть над  зміною підходів до проведення досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень за участі дітей. 

Проект, що реалізовуватиметься у декількох регіонах країни, має на меті забезпечення корекції поведінки, відновлення та реабілітацію неповнолітніх та їх близьких. Передбачене невідкладне проведення досудового розслідування у кримінальних провадженнях за участю дітей,  долучення спеціально підготовлених слідчих і прокурорів.

Загалом ідеться про комплексний супровід неповнолітньої особи на всіх етапах кримінального провадження і виконання судового рішення – до поновлення прав. До цього процесу залучатимуться психологи, представники ювенальної превенції, служби у справах дітей та центри надання соціальних послуг.

Наразі служби у справах дітей та центри надання соціальних послуг відіграють  важливу роль в системі правосуддя, дружнього до дитини. Вони  працюють з дітьми, які скоїли правопорушення, постраждали від злочинів або були свідками злочинів, надають підтримку їхнім родинам. У разі, коли батьки є частиною загрози для дитини,  шукають для дитини нових опікунів або прийомних батьків, які здатні стати підтримкою для дитини і піклуватися про неї.

Участь Мінсоцполітики в пілоті передбачає, в тому числі, розробку:

  • проєкту державного стандарту надання послуги соціально-психологічної реабілітації для неповнолітніх, які є підозрюваними, обвинуваченими у вчиненні кримінального правопорушення
  • рекомендацій для працівників служб у справах дітей із роботи з дітьми, які стали жертвою кримінального правопорушення, надання їм необхідної комплексної допомоги, у тому числі психологічної, медичної, безоплатної правової 
  • алгоритму залучення як законного представника неповнолітньої особи попередньо визначеного органом опіки та піклування представника, який прийшов спеціалізоване навчання.

За успішності пілотного проєкту, його результати будуть масштабовані на всю країну.

Довідка: наразі у системі соціального захисту функціонує 77 спеціальних установ для дітей служб у справах дітей, 193 центри соціальних служб, 652 центрів надання соціальних послуг, 78 закладів соціальної підтримки дітей, сімей та молоді.

За минулий  рік понад 7 тис. сімей, члени яких перебувають / перебували у конфлікті з законом, отримали соціальні послуги через мережу центрів соціальних служб.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних