МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Як облаштувати освітній простір для дитини з інвалідністю?

Дата: 26.12.2022 15:03
Кількість переглядів: 67

Фото без опису

Облаштувати освітній простір для дитини з інвалідністю насамперед допоможе висновок ІРЦ, де буде вказано рівень необхідної підтримки для дитини та розумне пристосування.

Якщо в дитсадку немає потрібних фахівців, завданням керівника буде їх знайти. Відмовитися прийняти дитину з цієї причини не можуть. За необхідності дитсадок забезпечує доступ до освітнього процесу асистента дитини (за рекомендаціями ІРЦ і за згодою батьків).

Під час створення інклюзивної групи керівник освітнього закладу має забезпечити:

  • безперешкодний доступ до будівель та приміщень дитсадка для осіб із порушеннями опорно-рухового апарату, зокрема тих, які пересуваються на колісних кріслах, та інших маломобільних груп населення;
  • створення відповідної матеріально-технічної та навчально-методичної бази;
  • відповідний штат працівників, зокрема асистента вихователя;
  • облаштування ресурсної кімнати для психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових занять.

Якщо вам відмовляють у створенні інклюзивної групи чи класу

Якщо в школі відмовляють у створенні інклюзивного класу або зарахування дитини, зверніться письмово в управління освіти, обов’язково отримайте реєстраційний номер вашого листа й чекайте на офіційну відповідь. У разі позитивного рішення управління освіти дасть направлення в школу. Якщо відповідь від управління освіти вас не влаштовує — звертайтесь у вищу інстанцію, в обласний департамент освіти.

Якщо в школі не можуть знайти асистента вчителя, керівництво школи може підібрати асистента в штаті школи за сумісництвом.

Під час інклюзивного навчання в школі можливо користуватися соціальною послугою супроводу дитини. Висновок про необхідність супроводу асистентом дитини має надати ІРЦ. Це базова соціальна послуга, і забезпечити нею зобов’язаний орган місцевого самоврядування територіальної громади за місцем розташування освітнього закладу дитини.

NB! Асистента дитини часто плутають з асистентом учителя. Асистент учителя — педагогічний працівник, він допомагає вчителю під час навчального процесу, і не лише з дітьми з особливими освітніми потребами. Асистент дитини не зобов’язаний мати педагогічну освіту, він допомагає дитині не лише під час уроків, але й із пересуванням, харчуванням, гігієнічними процедурами тощо. Асистент дитини допускається до освітнього процесу рішенням керівника закладу за умови проходження ним навчання та на підставі договору між закладом освіти та асистентом за погодженням батьків.

Дитина з інвалідністю за рахунок коштів місцевого бюджету може отримувати безоплатні обіди.

Також для дітей з інвалідністю, які з об’єктивних причин не можуть скористатися громадським транспортом, щоб дістатись до закладу, можуть бути надані соціальні транспортні послуги.

NB! У кожному закладі освіти навколо дитини з особливими освітніми потребами створюється команда психолого-педагогічного супроводу, яка на підставі висновку ІРЦ складає індивідуальну програму розвитку; її підписують усі члени команди, один із батьків (інший законний представник) дитини та затверджує керівник закладу освіти.

Дітям з особливими освітніми потребами відповідно до рівня підтримки та індивідуальної програми розвитку надають психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги (допомогу) у вигляді додаткових занять.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних