A A A K K K
для людей із порушенням зору
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

50 світових пам’яток говорять українською: Олена Зеленська розповіла про нові аудіогіди

Дата: 16.11.2022 11:09
Кількість переглядів: 65

Фото без опису

Перша леді України Олена Зеленська підсумувала важливий етап реалізації проекту із запровадження україномовних аудіогідів: уже 50 визначних культурних та історичних пам’яток у 32 країнах говорять українською.

Так, нещодавно відбувся запуск чотирьох аудіоекскурсій у трьох країнах: Азербайджані, Словаччині та Норвегії.

В Азербайджані україномовний аудіогід запрацював у історико-художньому заповіднику «Гобустан», який входить до списку Світової культурної спадщини ЮНЕСКО. У цьому унікальному місці знайдено понад 6 тис. наскельних малюнків, його вважають одним із перших на планеті, де зароджувалося мистецтво. Голосом цього аудіогіда став український співак Олексій Сагаловський. До речі, це вже другий україномовний аудіогід у країні. Перший запрацював два роки тому в Азербайджанському національному музеї килима.

Фото без опису

У Словаччині українською заговорив найбільший готичний храм Братислави – костел Святого Мартіна, що входить до списку національних пам’яток країни та є одним із її найважливіших духовних центрів. Майже годинну екскурсію костелом підготував українською Іван Яцканин, голова Спілки українських письменників Словаччини.

Іще два україномовних гіди запустили в Осло, столиці Норвегії. Перший з’явився на автобусному турі Oslo Hop-оn Hop-оff bus. Його презентували на спеціальній екскурсії. У ній взяли участь українці, котрі були вимушені залишити батьківщину через повномасштабну агресію Росії. Українська також зазвучала в Музеї Фрама, який є одним із найбільш відвідуваних музейних закладів Норвегії. Його експозиція присвячена історії норвезьких полярних експедицій. 

«Це надзвичайно цінно, коли приходиш до музею світового рівня й бачиш, що твоя рідна мова є в переліку тих, якою можна прослухати екскурсію. Це ж не лише про зручність – це й про відчуття «мені тут раді». Про повагу, визнання, про солідарність. Особливо зараз, коли українську мову й культуру Росія намагається знищити разом з їх носіями – книгами, музеями, людьми. Це одна з причин, чому ми працюємо над упровадженням українських аудіогідів у найвизначніших культурних пам’ятках: бо хочемо, щоб наша мова звучала на весь світ», – наголосила Олена Зеленська. Перша леді запевнила, що проект активно реалізуватиметься й надалі.

Фото без опису

Втілення проекту зі створення аудіогідів українською мовою у культурних пам'ятках світу за ініціативою першої леді України було розпочато у 2020 році. Це спільний проект дружини Президента та Міністерства закордонних справ, який реалізується завдяки співпраці з посольствами та консульствами України у світі.

У межах проекту україномовні аудіогіди вже функціонують у Колізеї (Італія), Версалі (Франція), галереї Альбертіна та палаці Шенбрунн (Австрія), палаці Долмабахче (Туреччина), Лондонському Тауері, палаці Шарлоттенбург (Берлін), Музеї Ваза (Швеція) тощо.

Фото без опису

  •  

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних