A A A K K K
для людей із порушенням зору
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

16 серпня був підписаний Президентом - Закон про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні»

Дата: 18.08.2022 16:25
Кількість переглядів: 269

15 серпня Верховна Рада прийняла, а 16 серпня був підписаний Президентом – Закон про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», таким чином воєнний стан в Україні продовжено ще на 90 календарних днів до 21 листопада 2022 року.

З точки зору трудового законодавства це значить, що до 21 листопада 2022 року продовжують діяти всі статті Закону № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Нагадуємо ключові його положення:

1. У період дії воєнного стану сторони за згодою визначають форму трудового договору (без вимог до обов’язкового укладання трудового договору в письмовій формі для деяких категорій працівників);

2. Про зміну істотних умов праці — систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших здійснюється не пізніш як до запровадження таких умов (в мирний час необхідно попереджати за два місяці).

3. У випадку наявності загрози для здоров’я та життя (ведення активних бойових дій) працівник має право звільнитись за власним бажанням без дотримання двотижневого строку попередження.

4. Для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури тривалість робочого часу у період дії воєнного стану може бути збільшена до 60 годин на тиждень, але при цьому оплата праці здійснюється у розмірі, збільшеному пропорційно до збільшення норми праці.

5. 24 серпня 2022 року – День Незалежності України та 14 жовтня 2022 року – день захисників та захисниць України – будуть звичайними робочими днями, а робочі дні напередодні святкових на одну годину не скорочуватимуться. Також ці (24 серпня та 14 жовтня) дні мають бути враховані при визначенні тривалості щорічних відпусток.

6. Роботодавець може відмовити працівнику в наданні щорічної відпустки більше 24 календарних днів, але така можливість не обмежена законом. Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання не використаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

7. Працівникам, що залучені до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, може бути відмовлено в наданні будь-яких відпусток взагалі (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку).

8. За згодою сторін (роботодавця та працівника) працівнику може бути надана відпустка без збереження заробітної плати (ст. 26 «Закону про відпустки») на весь період дії воєнного стану, тобто вже до 21 листопада 2022 року.

9. Якщо згоди сторін немає, а є лише бажання працівника, який є ВПО або перебуває за кордоном, то роботодавець зобов’язаний за відповідною заявою та довідкою ВПО (або копії сторінки паспорту з відміткою про перетин кордону або іншого документу, що підтверджує перебування за кордоном) надати такому працівнику відпустку без збереження заробітної плати строком не більше 90 календарних днів. Причому період перебування в цій відпустці не входить до стажу для щорічної основної відпустки.

10. Призупинені трудові договори (ТД) і надалі можуть бути призупиненими до 21 листопада 2022 року, за наявності важливої умови – абсолютної неможливості одночасно обох сторін (і роботодавця, і працівника) виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором через військову агресію. У разі необхідності відновлення дії ТД до припинення або скасування воєнного стану роботодавець повинен за 10 календарних днів до бажаної дати початку роботи повідомити працівника про необхідність стати до роботи (чіткої форми повідомлення законодавством не визначено, але бажано мати підтвердження такого повідомлення).

11. Як ми знаємо, з 19 липня 2022 року відновились позапланові перевірки Держпраці (з метою перевірки виконання вимог Закону 2136-ІХ, а також з питань виявлення неоформлених трудових відносин та законності припинення трудових договорів), але у період дії воєнного стану у разі виконання в повному обсязі та у встановлений строк приписів про усунення порушень, виявлених під час здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю), штрафи, передбачені ст. КЗпП України, не застосовуються.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.