A A A K K K
для людей із порушенням зору
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

ГАЛИНА ЦИБУЛЬСЬКА: "Підтримуємо українську армію і віримо в Перемогу!"

Дата: 08.08.2022 11:18
Кількість переглядів: 244

Фото без опису

Триває шостий  місяць  війни, яку  росія розв’язала проти України. З перших днів ворожого вторгнення життя в нашій громаді підпорядкувалось вимогам військового стану.  Головним  завданням стала всебічна допомога українській армії, аби вона якомога швидше вигнала  окупанта з нашої землі.  Про те, як живе  і  бореться в ці нелегкі часи наша територіальна громада ми попросили розповісти Мурованокуриловецького селищного голову Галину Цибульську.

- Галино Миколаївно,  війна боляче вдарила по  кожному з нас, по наших селах і містах.  Як тримає цей удар наша Мурованокуриловецька селищна територіальна громада? 

-Так, війна миттєво й радикально змінила життя українців, наше з вами життя. Наразі  населені пункти Мурованокуриловецької селищної територіальної  громади живуть за законами військового часу – запроваджена комендантська година, організоване патрулювання вулиць, особливу увагу жителі звертають на чужинців. Чоловіки вступили до територіальної оборони, вони контролюють ситуацію, а раніше чергували на блокпостах.

 Відверто скажу, що є в цій непростій ситуації те, що радує. Буквально з перших днів війни, не чекаючи чиїхось закликів чи прохань, жителі нашої громади одразу ж понесли до пунктів збору теплі речі, продукти харчування, ковдри, одяг та взуття, - в перші тижні війни люди знесли і звезли все необхідне для першої допомоги внутрішньо переміщеним особам чи потерпілим від бойових дій. Іншими словами, за покликом серця жителі нашої територіальної громади стали волонтерами, долучилися до всенародного протистояння російським загарбникам. Приємно вразила самоорганізованість, величезна згуртованість, взаємопідтримка наших земляків і односельців, а також дітей, які активно долучаються до проведення  заходів та благодійних акцій по збору коштів для підтримки ЗСУ. Таких людей і справді неможливо перемогти. Це просто дає крила і віру в майбутнє свого об’єднаного народу!

Нині ми згуртовані як ніколи!  Кожен намагається підтримувати ЗСУ чим може. Незважаючи на труднощі, які принесла війна, жителі громади постачають захисникам продукти харчування, беручи  їх з власних дворів, готують їжу для учасників територіальної оборони, виготовляють м’ясні консерви, випічку, які ми відправляємо на передову. Плетуть маскувальні сітки для воїнів ЗСУ,  відправляють гуманітарну допомогу у міста, окуповані ворогом.

- Скільки вантажів пройшло через Центр надання гуманітарної допомоги?

З перших днів війни селищною радою створено Центр надання гуманітарної допомоги, де зібрано чималу гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування, миючих засобів, засобів гігієни, домашньої консервації, овочів, постільної білизни, посуду, одягу та взуття, тощо. Протягом п’яти останніх місяців тут було акумульовано понад 27 тонн гуманітарного вантажу, 10 тонн з якого було доставлено волонтерами громади Олександром Кирилюком і його сином Олександром, Сергієм Дзюбаком, Олександром Базюком, Віталієм Шумило, Вадимом Варгоцьким, Сергієм Орловським та ін. на фронт для потреб ЗСУ. Решту ми розподіляємо для потреб внутрішньо переміщених осіб, які прибули в нашу громаду.

 - Скільки гуманітарної допомоги зібрано жителями територіальної  громади для потреб ЗСУ та внутрішньо переміщених осіб?

 Усі ми хочемо миру і працюємо на Перемогу. Значну фінансову допомогу Збройним Силам України надали керівники агроформувань, підприємці, мешканці громади.

Крім значної фінансової допомоги наші місцеві аграрії надали  пшеницю, цукор, муку, крупи ячмінні та пшеничні загальною вагою понад 15 тонн. Ними закуплено 10 комплектів військової форми для наших воїнів-земляків на загальну суму 42,3 тис. грн., засоби індивідуального захисту, а також 2 вантажні автомобілі. Систематично вони виділяють кошти для придбання пального. 7 легкових автомобілів придбали та передали для потреб ЗСУ керівники агроформувань Євген Гуменюк, Володимир Дмитрук, Василь Загороднюк, Людмила Огірчук, Андрій Родюк, Анатолій Скрипник та Петро Струсевич.

На моє звернення щодо підтримки ЗСУ продуктами харчування активно відгукнулися приватні підприємці громади Олександр Свіріпа, Віталій Шумило, Жанна Вакуляк, Валентина Майстрова, Василь Німець, Віктор Бринзюк, сім’ї Віктора Фірманюка та Валентини Білохатнюк, за що їм щира особиста вдячність!

Окремі слова вдячності хочу сказати настоятелю римо-католицького храму с. Вербовець Войцеху Жулти за надання гуманітарної допомоги масою понад 10 тонн для воїнів ЗСУ!

З бюджету селищної ради ми виділили 392 тис. грн. на будівництво оборонних споруд по лінії прикордонної зони, 500 тис. грн. - на територіальну оборону селищної територіальної громади.

Цього тижня селищною радою за кошти місцевого бюджету в сумі 300 тис. грн. закуплено 10 тонн продуктів харчування, які буде передано сім’ям військових мобілізованих нашої громади.

На лікування поранених 3-х воїнів з бюджету селищної ради ми перерахували 7 тис. грн. та 48 тис. грн. на поховання наших загиблих військових.

Колектив селищної ради теж не стоїть осторонь великого волонтерського руху, який розгорнувся на території громади у відповідь на російське вторгнення. Працівники долучилися до випікання пасок, солодощів, заготівлі напівфабрикатів для наших воїнів-земляків на фронт та  бійців територіальної оборони, формування понад 20 тис. продуктових наборів для сімей військовослужбовців області від Вінницької обласної військової адміністрації. До цієї роботи активно долучились працівники селищної ради, педагогічних, комунальних установ, ТОВ "ТРІАДА-МК", небайдужі жителі громади. На наступному тижні продуктові набори будуть вручені сім'ям військових мобілізованих нашої громади головою Вінницької обласної військової адміністрації Сергієм Борзовим та його помічниками.

У Центрі надання гуманітарної допомоги працівники селищної ради розфасували 5 тонн продукції, сформували 800 продовольчих наборів, розвезли їх по старостинських округах та вручили внутрішньо переміщеним особам. Систематично залучаються до розвантажувань гуманітарних вантажів. Крім того, нами прийнято рішення щодо направлення одноденного заробітку працівників селищної ради для вирішення нагальних проблем громади в період воєнного стану.

За моєї особистої ініціативи  та допомоги  директора ТОВ “Тріада-МК” Сергія Українця в червні та липні ц.р. в нашій громаді було зібрано та двічі доставлено гуманітарну допомогу для захисників, які проходять реабілітацію в КНП “Вінницький обласний спеціалізований клінічний диспансер радіаційного захисту населення Вінницької області” та “Військово-медичному центрі Центрального регіону”. Жінки Мурованокуриловеччини напекли смачної, різноманітної випічки, вклавши в неї всю свою материнську любов. Сергій Українець передав захисникам свіжих ягід, необхідних для їх одужання, а Центр гуманітарної допомоги передав піжами, спортивні костюми, взуття, футболки, рушники, засоби гігієни та ліки, мінеральну воду “Регіна”, а приватні підприємці Валентина Майстрова, Василь Німець, Валентина Білохатнюк, керівник агроформування Євген Гуменюк та настоятель римо-католицького храму с. Вербовець Войцех Жулта – продукти харчування. Також для військовослужбовців працівниками КЗ “Мурованокуриловецький центр культури і дозвілля” було організовано  патріотично-концертну програму.

Зараз ми переживаємо надзвичайно складний період у своєму житті. Проте,  весь цей час селищна рада докладає максимальних зусиль для збереження спокою та організовує життєзабезпечення всіх сфер діяльності населених пунктів громади. Комунальні підприємства працюють в штатному режимі, проводять заходи з благоустрою, надають послуги водопостачання, водовідведення та вивезення твердих побутових відходів. Перебоїв з подачею води, світла немає, магазини поповнюються продуктами харчування, аптеки – лікарськими препаратами. На автозаправочних станціях є в наявності пальне та скраплений газ.

- Галино Миколаївно, як керівник громади, де відшуковуєте додаткові резерви для поповнення матеріальних ресурсів, гуманітарних вантажів, закупівлі пально-мастильних матеріалів?

З перших днів війни мною було налагоджено тісні контакти з нашими земляками, які проживають за кордоном. На моє прохання про необхідність надання гуманітарної допомоги відгукнулися наші земляки, які на даний час проживають на території Польщі, Німеччини та Португалії, які зібрали та привезли в нашу громаду понад 3-х тонн гуманітарного вантажу, за що висловлюю їм щиру вдячність!

До речі, цього тижня ми отримали великий гуманітарний вантаж з Польщі, який передала фундація “Любуське для України”, одним із керівників якої є Липецька Крістіна, яка родом з Мурованих Курилівців.

Я особисто теж не залишаюсь осторонь вирішення цих питань. Разом з родиною ми виділили майже 50 тис. грн. на придбання пально-мастильних матеріалів для автомобілів волонтерів, військової форми та спорядження, авто для наших земляків, які служать в ЗСУ та ін.

- Населені пункти Мурованокуриловецької селищної територіальної громади  продовжують приймати внутрішньо переміщених осіб із зон бойових дій, зокрема Донецької області. Скільком із них надано прихисток? Яку допомогу отримали вони від держави і від громади?

- На даний час наша  громада надала прихисток понад 3 тисячам внутрішньо переміщених  осіб, з яких 1170 дітей, майже всі вони отримали довідки про свій офіційний статус.

Крім реєстрації та надання статусу переміщеної особи селищною радою проводиться робота з призначення щомісячних допомог від держави та міжнародних організацій. 2279 допомог з державного бюджету вони отримали на проживання, 2756 – від Всесвітньої продовольчої програми ООН та ін.

А з боку громади ми запропонували внутрішньо переміщеним особам  тимчасове проживання в закладах освіти, приватному секторі, гуманітарну допомогу продуктами харчування, одягом, засобами гігієни, а також нашу підтримку і душевне співчуття.

173 власники житла з нашої громади, які безкоштовно прихистили понад 600 евакуйованих, отримають гарантовану державну підтримку в розмірі близько 450 гривень на місяць за кожну прийняту особу, незалежно від віку, для компенсації витрат на комунальні послуги. Велика вдячність жителям нашої громади, які надають дах над головою людям, які втікають з зон бойових дій!

 Війна завжди б'є в першу чергу по найбільш уразливих верствах населення. Тому не забули ми і про тих, хто і в мирний час потребував допомоги. В нашій громаді організовано забезпечення продуктовими наборами багатодітних та малозахищених громадян.

-Війна диктує свої жорсткі вимоги до кожного з нас. Яких головних правил повинні дотримувати жителі громади, аби без втрат пережити цей важкий час? 

 - На жаль, війна продовжується. Тому розслаблятися нам ще дуже рано.  Хочеться ще раз підкреслити, що вимоги військового стану запроваджуються не для того, аби на  когось тиснути, а щоб зберегти життя цивільних людей  і  якомога швидше справитись з ворожою навалою.

Вкотре хочу нагадати, що з 23.00 до 5.00 год на території громади діє комендантська година, під час якої заборонено перебувати на вулицях та у громадських місцях, а також заборонено  рух транспортних засобів. Також прошу не нехтувати сигналами "Повітряна тривога". Почувши виття сирени, негайно ховайтесь в найближчі укриття,  погреби та у свої підвали при будинках, або в підвалах сусідів. Ці укриття найпростіші та найдоступніші на даний момент.

Ми всі повинні знати, що забороняється розповсюдження інформації, розголошення якої може призвести до обізнаності противника про дії Збройних Сил України, негативно вплинути на хід виконання завдань за призначенням під час дії правового режиму воєнного стану. Тому, при спілкуванні один з одним у соціальних мережах, телефоном  та в інших телефонних додатках,  прошу не писати про пересування військової техніки та не фотографувати і не надсилати, не викладати фото об’єктів інфраструктури.. Якщо ви побачили підозрілих осіб, повідомляйте про це до поліції або відповідні служби: поліція - 102, ДСНС - 101, швидка допомога – 103.

На щастя,  сьогодні на території нашої громади бойові дії не ведуться. Тому суб’єкти господарювання не звільняються від сплати податку на землю. Громадянам потрібно вчасно сплачувати за комунальні послуги, водопостачання, вивезення твердих побутових відходів, сплачувати податки та за оренду землі. Адже комунальні служби працюють в посиленому режимі.

Хочу підкреслити: селищна рада працює в штатному режимі, всі структури та служби громади координуються мною в цілодобовому режимі. Телефони  селищної ради - 2-14-63, 2-41-02.

- Не  секрет, що  труднощів  у  роботі  голови  такої великої  громади  під час  воєнного стану  збільшилось  в рази. Хто чи  що допомагає і надихає Вас ?

  - Ніхто не знає, коли закінчаться нещадні обстріли агресорів, і життя почне повертатися до норми. Але вже зараз важливо продовжувати жити та працювати, щоб підтримувати економіку країни та наших захисників.  Сьогодні наша робота  в тилу  може стати тією опорою, що допоможе  впоратися зі стресом, дасть стабільність і сили продовжувати жити далі в сьогоднішніх реаліях.

 Це народна війна, це національно-визвольна війна. Перемогти у ній можна лише під гаслом "Все для фронту, все для Перемоги", тому кожна людина має зараз ще раз згадати на якому "фронті" вона воює, максимально роблячи свій внесок.

 А мотивує мене, як  очільника громади, на роботу, на  спільну беззаперечну перемогу  у цей  складний період  моя  сім’я, онук та велика родина -  громада  і ще бажання якнайшвидшого  повернення до  звичного життя  з подальшим повноцінним  розвитком громади. 

 В цей нелегкий час надихають мене наші воїни-земляки, які  ціною свого здоров’я та  життя боронять кордони України та захищають її інтереси, твердо тримають позиції та відбивають напади ворогів, щоб ми могли спокійно жити та працювати.  Ми вдячні їм за мужність, силу, витривалість, патріотизм, за те, що захищають нас, наших рідних та близьких, нашу рідну Україну, її цілісність та недоторканість!

Хочу подякувати керівникам агроформувань, одноосібникам, депутатам селищної ради, підприємцям, волонтерам, старостам, закладам критичної інфраструктури нашої громади, які забезпечують стабільну життєдіяльність нашої громади, всім мешканцям громади за  безмежну допомогу оборонцям нашої держави, за розуміння і підтримку, активну громадянську позицію.  Адже буде міцний тил, буде міцна армія. Вірю: у такому поєднанні нашу рідну Україну ніхто і ніщо не здолає!

 Слава Україні!

Розмову вела Тетяна Покалюк

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису Фото без опису

Фото без опису Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних