A A A K K K
для людей із порушенням зору
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Мурованокуриловецьке управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує про наслідки перевищення нітратів у питній воді

Дата: 07.12.2021 11:46
Кількість переглядів: 456

Життя та здоров'я людини тісно пов'язані з навколишнім середовищем. Одним із найважливіших компонентів цього середовища є вода, без якої неможливе було б життя.

Нітрати постійно присутні в природних водах. Нітрати техногенного походження широко застосовуються в промисловості і, особливо, в сільському господарстві. При недотриманні норм внесення добрив нітрати накопичуються в ґрунті, в джерелах водопостачання і харчових продуктах. Вживання води з понаднормовим вмістом нітратів небезпечне для здоров'я. З ним безпосередньо пов'язане захворювання - водно-нітратна метгемоглобінемія у дітей, летальні випадки від якої реєструються все частіше. 

            Вживання води з високою концентрацією нітратів різко збільшує рівень метгемоглобіну в крові. Характерними проявами цієї патології є задишка, акроціаноз, ціаноз слизових оболонок, тахікардія, судоми тощо. Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50% від загальної кількості гемоглобіну, організм може загинути від гіпоксії центральної нервової системи. Таким чином, в основі метгемоглобінемії лежить той чи інший ступінь кисневого голодування, симптоми якого проявляються в першу чергу у дітей.

            У дорослих метгемоглобінемія розвивається рідко, але можливий взаємозв'язок між тривалим вживанням води з підвищеним вмістом нітратів і збільшенням ризику виникнення раку сечового міхура і яєчників. Вагітним жінкам особливо небезпечно вживати воду, забруднену нітратами.

            До груп підвищеного ризику відносяться: немовлята віком до одного року, що знаходяться на штучному вигодовуванні, люди похилого віку, хворі на анемію, з захворюваннями дихальної, серцево-судинної систем. Зазвичай, метгемоглобінемія спостерігається у людей, які проживають у сільській місцевості і вживають воду з децентралізованих джерел водопостачання (колодязів). Поряд із джерелами водопостачання часто знаходяться господарські споруди для тварин, туалети на вигріб, гнойові купи, які є джерелами нітратів. Все це в сукупності призводить до забруднення ґрунту і, відповідно до забруднення ґрунтових вод, що створює реальну загрозу. Для запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я населення та виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемію, необхідно:

  • не використовувати для пиття воду з колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники, а також не використовувати її для приготування сумішей у дитячому харчуванні;
  • дотримуватися гігієнічних норм при облаштуванні та експлуатації колодязя (ізоляція стін, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження і облаштування навісами, кришкою, загальним відром тощо);
  • з обережністю застосовувати в сільському господарстві та в приватному секторі мінеральні та органічні добрива.

            Забруднена навіть смертельними дозами нітратів вода - чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна на смак. Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 40-80%!!!

Важливими показниками забруднення питної води децентралізованих джерел водопостачання (колодязів) є також солі аміаку, який є початковим продуктом гниття і його присутність у воді свідчить про свіже забруднення.   

Щоб уникнути отруєнь, необхідно використовувати питну воду, якість якої підтверджена лабораторними дослідженнями.

Будьте здорові!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.