A A A K K K
для людей із порушенням зору
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Вінницька область готується до відзначення 90-річчя: оргкомітет розглянув орієнтовний план урочистих заходів

Дата: 28.10.2021 09:56
Кількість переглядів: 544

Фото без опису

 27 жовтня, в обласній державній адміністрації відбулось перше засідання організаційного комітету з підготовки та відзначення 90-річчя утворення Вінницької області. Персональний склад затвердив своїм розпорядженням голова обласної Ради, співголова оргкомітету Вячеслав Соколовий. Співголовами оргкомітету стали Голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов та Вінницький міський голова Сергій Моргунов. Окрім того, до складу оргкомітету увійшли перший заступник голови ОДА Наталя Заболотна, заступник голови облради Ігор Івасюк і керівники окремих структурних підрозділів обласної державної адміністрації та представники міської ради. Варто зазначити, що 90-річчя утворення Вінницької області відзначатимуть наприкінці лютого 2022 року.

Під час засідання учасники обговорили план заходів з підготовки та відзначення важливої дати,  щоб залучити всі територіальні громади до урочистостей та святкування.

Нагадаємо, Вінницьку область було утворено 27 лютого 1932 року Постановою IV сесії Всеукраїнського центрального виконавчого комітету. Відтак, у 2022 році Вінниччина святкуватиме ювілей.

У вступному слові до учасників зібрання, голова обласної ради Вячеслав Соколовий підкреслив, що спільна ідея концепції святкових заходів в тому, що ключовим пріоритетом відзначення 90-річчя утворення області має стати популяризація Вінниччини, зростання громадської активності і регіонального патріотизму.

Звертаючись до присутніх, Голова ОДА Сергій Борзов наголосив на необхідності залучення усіх територіальних громад до святкових заходів, а також ініціював запрошення на урочистості представників центральних органів виконавчої влади, іноземних партнерів та сусідніх областей.

«Цей масштабний культурно-мистецький проект покликаний об’єднати жителів області навколо спільної ідеї – любов до рідного краю. Мешканці області мають пишатися тим, що живуть у своїх територіальних громадах та спільно дбають про розвиток Вінниччини», – зауважив Сергій Борзов.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов також підкреслив важливість залучення кожної  громади до проведення всіх запланованих заходів, адже Вінниччина – це регіон сильних громад, де кожен мешканець важливий.

Зауважимо, що проєкт рішення «Про оголошення 2022 року роком Вінницької області» винесено на на розгляд 13 чергової сесії, яка відбудеться 29 жовтня.

«Оголошення 2022 року роком Вінниччини дасть можливість кожній громаді організувати в рамках проекту не лише мистецькі, а й просвітницькі, культурні, спортивні, соціальні, історичні, краєзнавчі заходиВідтак, кожна громада продемонструє свої культурно-мистецькі здобутки та успіхи», – зазначив заступник голови обласної Ради Ігор Івасюк.

Директорка Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Світлана Василюк здійснила екскурс в історію Вінницької області з часів її утворення до сьогодення, а також презентувала концепцію відзначення важливої дати.

 «Переконана, що святкування 90-річчя утворення області необхідно проводити протягом всього року. Жодного дня з історії Вінниччини ми не маємо права викреслити, адже це історія її жителів. Окрім проведення культурно-мистецьких заходів, плануємо провести меморіально-пам’ятні та культурно-просвітницькі заходи, історичні круглі столи за участю науковців, митців, громадських діячівжурналістів, нагородження кращих працівників Вінницької області, зустрічі з цікавими вінничанами та видатними земляками, які творять історію сьогодення, різноманітні тематичні мистецькі та історичні виставки, меморіально-пам’ятні заходи – покладання квітів до пам’ятних знаків, пов’язаних з історією Вінниччини в різні часи», – зазначила Світлана Василюк.

За словами посадовиці, Департамент працює над виданням і перевиданням фотоальбомів «Вінниччина» та «Визначні пам’ятки Вінниччини» та над створенням унікального фільму «Вінничани у світовій історії» – це перший фільм про славетних земляків, які творили всесвітню історію: Михайло Стельмах, Микола Лівицький, Василь Порик, Олександр Янушкевич, Натан Альтман, Йоахим Волошиновський, Ваксман Зельман, Радіон Скалецький, Аріадна Стебельська, Ігор Савченко та інші особистості, які зробили внесок в становлення Вінниччини. Окрім того, за словами Світлани Василюк, заплановано виготовлення ювілейного значка «Вінниччина – 90» та пам'ятної ювілейної монети.

Орієнтовний план культурно-мистецьких заходів з відзначення 90-річчя Вінницької області озвучила начальниця управління культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики облдержадміністрації Ольга Дернова: «Протягом 2022 року – з 13 лютого по 10 вересня – у всіх шести районах  Вінниччини відбудеться низка заходів. Ми вже отримали пропозиції від 43 територіальних громад. Громади активізувалися та усвідомили, що культура – вагомий чинник соціально-економічного розвитку територій. 25 лютого святкування 90-річчя утворення Вінницької області розпочнемо з урочистостей та святкового концерту «Благословенна земля моя, Вінниччина!», який відбудеться у Вінницькому державному академічному музично-драматичному театрі ім. Н.К. Садовського».

Ольга Дернова зазначила, що заплановано провести 10 основних масштабних культурно-мистецьких заходів – VI Всеукраїнське свято народного мистецтва «Великодня писанка», ХІХ Міжнародний фестиваль ім. П.І.Чайковського та Н.Ф. фон Мекк, ІІІ Міжнародний фестиваль культур національних меншин «Всі ми діти твої, Україно!», обласний фестиваль козацької та військової звитяги «Богунфест», обласний фестиваль народної творчості «Вінницьке весілля», Всеукраїнський фестиваль авторської пісні «Вклонімось матері», Міжнародний мистецько-спортивний фестиваль «Янівські вихідні», Space проєкт «Астроблема», культурно-мистецький проєкт із залученням територіальних громад області в рамках святкування Дня міста Вінниці.                  

За підсумками засідання члени організаційного комітету прийняли рішення детальніше ознайомитися із орієнтовним планом заходів, аби до 1 листопада розробити та подати на затвердження голові обласної державної адміністрації, голові обласної Ради та Вінницькому міському голові пропозиції щодо єдиного плану заходів з підготовки та відзначення 90-річчя утворення Вінницької області.

Із сайту Вінницької обласної державної адміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних