A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Звернення начальника Мурованокуриловецького управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Валерія Бирки

Дата: 07.10.2021 16:34
Кількість переглядів: 245

Шановні жителі селищної територіальної громади!

З початку осені на території області встановлено 11 випадків отруєння населення дикорослими грибами, в тому числі 2 випадки на території нашої громади.

5-6 вересня у селі Крутогорб Гайсинського району сталась трагедія – після вживання дикорослих грибів померло двоє дітей 4-х та 13-ти років, а ще троє госпіталізовано до Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні.

В зв’язку з цим Мурованокуриловецьке управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертається до мешканців територіальної громади із закликом ще раз подумати перед тим, як прийняти рішення про збір та вживання дикорослих грибів.

Просимо зважити на те, що жодна цінність грибів за смаковими та поживними якостями не може зрівнятися з життям людини.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами найкраще відмовтеся від їх споживання взагалі, замінивши їх штучно вирощеними печерицями або гливами.

Не купуйте гриби в місцях стихійної торгівлі чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби в магазинах або на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:

  • Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; 
  • Остерігайтеся пластинчатих грибів;
  • Не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, які ростуть поблизу швидкісних трас, радіаційно забруднених територій;
  • Під час посухи грибів краще не збирати взагалі – у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду та накопичує токсини;
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити консервацію;
  • Не вживайте сирих грибів; 
  • Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям.

Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:

  • Дітям до 12 років;
  • Жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
  • Людям похилого віку.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) – негайно викликайте «швидку допомогу»!

Валерій Бирка,

начальник Мурованокуриловецького управління

ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь