A A A K K K
для людей із порушенням зору
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

УВАГА- КАРАНТИННИЙ БУР’ЯН

Дата: 05.08.2021 14:28
Кількість переглядів: 483

Фото без опису

Звертаємось до, керівників підприємств, організацій, установ, сільськогосподарських формувань та громадян із закликом провести роботи щодо знищення рослин амброзії полинолистої на територіях ,що прилягають до земельних ділянок ,які Ви використовуєте.

Згідно з інформацією Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Вінницькій області  на території нашої громади є вогнища  карантинного бур’яну- амброзії полинолистої,  з якими обов’язково потрібно проводити боротьбу .

Амброзія полинолиста - однорічна яра рослина, за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розміром і формою нагадує полин гіркий (звідки і назва - полинолиста).

За сприятливих умов стебло рослини досягає висоти 2-2,5 метрів, а коріння заглиблюється до 4 метрів. Стебло і листя опушені. Квітки жовтого кольору, зібрані в колосоподібні суцвіття на вершинах гілок. Насіння амброзії -несправжній плід обернено яйцеподібної форми з 5-10 шипами навколо верхньої частини і одним більшим в центрі. Розмножується амброзія насінням, яке утворюється у великій кількості. Одна рослина може давати до 80-100 тис. насінин. Насіння амброзії зберігає схожість в ґрунті до 40 років. Проростає амброзія в травні – червні. Період цвітіння-з серпня до настання заморозків.                                                      

   Шкідливість. Серед великої кількості бур’янів амброзія полинолиста приносить особливо великі втрати в сільському господарстві, при цьому являючись злісним карантинним бур’яном. Рослини амброзії виробляють величезну кількість пилку та насіння. Квітковий пилок є дуже небезпечним і шкідливим для людини і при вдиханні з повітрям викликає алергійне захворювання – амброзійний поліноз. Крім того, розвиваючи велику надземну вегетативну масу, амброзія полинолиста здатна в польових умовах витіснити і пригнічувати як культурні рослини, так і бур’яни. В результаті надмірного висушування й виснаження ґрунтів урожай сільськогосподарських культур значно знижується, а при великому забур’яненні культурні рослини гинуть. Амброзія полинолиста засмічує усі польові культури, особливо просапні і зернові. Розповсюджена також біля дворищ, на присадибних ділянках, луках, пасовищах, в садах та полезахисних смугах. Добре росте на узбіччях залізничних, автомобільних, ґрунтових доріг, по берегах рік і ставків, на пустирях, канавах і інших землях, які не обробляються.                                                                            

Методи боротьби. В умовах нашої області ефективними способами боротьби з амброзією полинолистою є виривання поодиноких рослин з корінням та проведення скошування до початку її цвітіння, а також хімічна обробка. Амброзія дуже чутлива до багатьох видів гербіцидів, тому при своєчасному їх використанні, а це фаза від 2 до 6 листочків, можна повністю нівелювати можливість росту амброзії в посівах.

         Дуже важливо знищувати амброзію там, де ви живете, працюєте або навчаєтесь.  Не будьте байдужі!   Наведемо порядок у власній оселі спільними зусиллями!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних