A A A K K K
для людей із порушенням зору
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Голова обласної Ради Вячеслав Соколовий з робочим візитом побував у Мурованокуриловецькій громаді

Дата: 03.06.2021 08:41
Кількість переглядів: 488

2 червня голова обласної Ради Вячеслав Соколовий був з робочою поїздкою у Мурованокуриловецькій громаді. Разом з заступниками Анатолієм Ткачем та Дмитром Чаленком, депутатом обласної Ради Олександром Хом’яком, головою Могилів-Подільської районної ради Іваном Телеватюком та Мурованокуриловецькою селищною головою Галиною Цибульською голова облРади побував у санаторній школі-інтернаті, ознайомився з роботою полігону твердих побутових відходів та сортувальної лінії, відвідав фермерське господарство «Велес Віта».

Мурованокуриловецька загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів Вінницької обласної Ради

– Школа-інтернат знаходиться на території колишньої садиби адмірала Миколи Чихачова. Після 1917 року садиба стала державною власністю. У приміщенні маєтку були розташовані військова частина та військкомат. У 1958 році тут відкрили школу-інтернат, а у 1999 році її реорганізували в загальноосвітню санаторну школу-інтернат І-ІІІ ступенів для дітей з захворюваннями серцево-судинної системи, – розповідає директор закладу Олександр Стозуб.

За його словами, в розпоряджен­ні учнів – 3 кабінети, 13 класів-кабінетів, 2 майстер­ні, спортивно-оздоровчий комплекс, дитячий майданчик, бібліотека, кабінет психолога. Навчальні кабінети та майстерні обладнані необ­хідними технічними засобами. Санаторна школа-інтернат працює в п’ятиденному режимі.

– Школою укладені угоди про співпрацю з військово-морським ліцеєм міста Одеса та військовим інститутом телекомунікації та інформатизації ім. Героїв Крут м. Києва. В закладі окремо працює медіафакультет, де діти освоюють професію журналіста-фотографа, – додає Олександр Стозуб.

Голова обласної Ради Вячеслав Соколовий вручив музичну колонку школі, яка стане у нагоді для проведення навчального процесу та розважальних заходів для дітей.

Полігон твердих побутових відходів та сортувальної лінії в смт Муровані Курилівці

– У грудні 2018 року в смт Муровані Курилівці введено в експлуатацію сортувальну лінію. Загальний бюджет проєкту склав понад 4 млн грн, включаючи кошти Вінницького фонду охорони навколишнього природного середовища. Відповідно до процесу роботи сортувальної лінії, побутові відходи сортуються з виділенням у 5 фракцій: поліетилен, метал, папір, скло, органічні рештки. Потужність лінії  дає змогу сортувати і переробляти 15-20 тонн побутових відходів за зміну, – пояснює  селищна голова Галина Цибульська.

Тут створено 13 нових робочих місць. Нині сортувальна лінія працює дві зміни в тиждень, сортуючи всі тверді побутові відходи, що надходять. Лінія забезпечує утилізацію побутових відходів селища Муровані Курилівці та частини населених пунктів громади – Вищеольчедаєва, Михайлівки, Степанків, Роздолівки та Галайківців. Для збору ТПВ селищною радою побудовано 15 майданчиків для роздільного збирання сміття в Мурованих Курилівцях та 9 – в населених пунктах громади.

– Наше довкілля має бути чистим. І наявність сортувальної станції та централізованого систематичного збору сміття частково розв'язує цю проблему. Згодом необхідно забезпечити саме економічну ефективність використання лінії. Адже ми бачимо, що зараз немає достатньої кількості сировини для стабільної роботи сортувальної лінії. Тобто, необхідно спілкуватися з громадами й залучати їх до сортування. Щоб для громади було вигідно і вона не залучала додаткові кошти, необхідно економічно обґрунтовано вийти на прибутковість, – прокоментував роботу сортувальної лінії голова обласної Ради Вячеслав Соколовий.

Фермерське господарство «Велес Віта».

Господарство очолює депутат обласної Ради 7 скликання, нині депутат селищної ради Петро Струсевич. Фермерське господарство «Велес Віта» було створене в 2000 році, орендує понад 3,3 тис. га сільськогосподарських угідь на території  Мурованокуриловецької та Вендичанської  селищних громад Могилів-Подільського району.

Сільгосппідприємство є багатогалузевим. В  рослинництві перевага надається  вирощуванню зернових, технічних та кормових культур. Також тут  розвивається тваринницька галузь.

– Нині на підприємстві понад 4,5 тис. голів великої рогатої худоби, працює три відділення. В селі Попелюхи реконструйовано ферму для утримання 500 голів худоби, а торік в селі Дружба завершено реконструкцію  молочнотоварної ферми на 645 голів із встановленням сучасного доїльного залу. Тепер наше завдання поліпшувати якість продукції, адже господарство розвивається динамічно, – розповідає заступник директора відділення тваринництва Віктор Михайловський

За його словами, трудовий колектив господарства складає близько 100 працівників. В рослинництві застосовуються передові технології вирощування і захисту  сільськогосподарських культур, запроваджуються  перспективні сорти та гібриди, що дає змогу з року в рік отримувати високу урожайність. У тваринництві практично відсутня ручна праця.         

– Фермерське господарство Петра Струсевича – це демонстрація патріотизму та розуміння того, що, окрім нас на нашій землі робити добро ніхто не буде. Його робота – це свідчення того, що все можливо. Але разом з тим, ми розуміємо, що необхідна державна підтримка фермерів, аграріїв та підприємців. На жаль, нині багато аграрних урядових програм звернуто та не працює, цей той негативний фактор, яке матиме свої наслідки. Лише завдяки таким патріотам, як Петро Павлович, ми будуємо успішний аграрний бізнес в нашій державі й на Вінниччині, зокрема, – підкреслив Вячеслав Соколовий.

ФГ «Велес Віта» є також соціально відповідальним господарством. Прибуткове господарювання дає змогу щороку  надавати допомогу для розвитку соціальної сфери в населених пунктах Попелюхівського, Роздолівського, Галайковецького та Рівненського старостинських округів  Мурованокуриловецької селищної громади. Так, в нинішньому році на ці потреби вже виділено понад 3 млн грн, минулого року ця сума склала понад 16 млн грн. Крім цього, господарство утримує дитячий дошкільний заклад в с. Попелюхи, який відвідує 22 дитини.

Із сайту Вінницької обласної Ради

  

  

  

  
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.