A A A K K K
для людей із порушенням зору
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

На Вінниччині презентували ювілейне видання «Вінниця – столиця Української Народної Республіки»

Дата: 26.02.2021 10:19
Кількість переглядів: 432

Фото без опису

У четвер, 25 лютого, у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї презентували ювілейне видання книги Вадима Вітковського та Миколи Рябого «Вінниця – столиця Української Народної Республіки за часів національно-визвольних змагань 1918–1919–1920-го».

Книга належить до серії «Минуле – грунт майбутнього», заснованої комунальною установою «Видавничий Дім «Моя Вінниччина», та вийшла друком до 100-річчя Української національно-визвольної революції 1917–1921 років.

«Це ювілейне видання виникло спонтанно, коли з’ясувалося, що в дні 100-річного ювілею відновленої під час усенародного повстання проти зрадливого гетьмана Павла Скоропадського Української Народної Республіки, спадкоємницею якої стала нинішня Українська Держава, деякі студенти-випускники вінницьких вишів не знають елементарних фактів з історії рідного міста, отже, й України», – зазначає у передмові до видання співавтор книги, директор Видавничого Дому «Моя Вінниччина» Вадим Вітковський.

«У центрі сюжету – Вінниця у контексті суперечливих подій національно-визвольних змагань. Стиль книги дуже оригінальний – це своєрідна бесіда двох письменників – директора Видавничого Дому «Моя Вінниччина» Вадима Вітковського та володаря почесної відзнаки «За заслуги перед Вінниччиною», лауреата всеукраїнських літературних премій імені Михайла Коцюбинського, Михайла Стельмаха та міжнародних літературних відзнак Миколи Рябого – на тему, які з нас, щирих українців, великі патріоти та шанувальники нашої історії. Мова твору – дуже емоційна та жива, без будь-який запозичень іноземних слів. Цим автори хотіли показати наскільки українська мова є багата та милозвучна, мова, якою легко можна описати найтонші віхи нашої історії», – відзначила у вступному слові дочка Миколи Рябого, Людмила Мрачковська.

Окрім того, засновано премію Миколи Рябого за кращий твір на історичну тематику, яка приурочена до дня народження письменника – 7 грудня.

Книгу Вадима Вітковського та Миколи Рябого «Вінниця – столиця Української Народної Республіки в роки національно-визвольних змагань 1918–1919–1920-го» видано за сприяння Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної Ради. Це серйозне історичне дослідження, що стане у нагоді не лише історикам та краєзнавцям, а усім тим, хто прагне відновити історичну пам’ять, любить та цікавиться українською історією.

Із сайту Вінницької Вінницької обласної Ради

Фото без опису   Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних