МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Штучні квіти – небезпека для довкілля!

Дата: 09.04.2024 12:48
Кількість переглядів: 62

Фото без опису

З наближенням поминальних днів території ринків та біля магазинів перетворюються на яскравий океан штучних квітів, запрошуючи придбати букети, вінки та корзини на будь-який смак та відповідно до наявних у гаманцях покупців коштів. А чи комусь спадає на думку, яку шкоду довкіллю і здоров’ю людей несуть ці вироби? Мабуть, знаючи про це, більшість відмовилися б  від їх продажу  чи придбання. Отже.

Штучні квіти виготовляють із синтетичних пластмас, ниток та паперу, які оброблені парафіном. Процес виробництва штучних квітів теж досить шкідливий, оскільки матеріалом для виготовлення слугують нафтопродукти. Яскравих барв вони набувають завдяки аніліновим фарбам, що є токсичними.У більшості випадків про якість пластмас дізнатися неможливо. Адже квіти переважно імпортуються із Китаю і на них відсутній сертифікат якості. Під впливом сонячних променів такі квіти здатні виділяти отруйні випари. У людей, які ненароком вдихнуть їх, може трапитися запаморочення чи напад ядухи. Також такі вінки й букети пожежонебезпечні й можуть легко спалахувати. Утилізувати пластикові прикраси з цвинтаря теж необхідно правильно. Категорично забороняється їх спалювати. Вони виділяють небезпечні для здоров’я людини шкідливі речовини – фенол, формальдегід, оксиди азоту та  сірки та діоксини. У результаті територія навколо вогнища забруднюється у радіусі 24 кілометрів. Люди, які перебували поруч із місцем масового спалення квітів, наражаються на небезпеку: подразнення слизових оболонок носоглотки, очей; негативного  впливу  на хронічні захворювання; виникнення пухлин; послаблення імунітету;  безпліддя у жінок та виникнення вроджених патологій у немовлят. Штучний пластик також небезпечно закопувати. Діоксини просочуються в грунт, розповсюджуються у воді, повітрі. Забруднення ґрунту діоксинами призводить до знищення майже всіх живих організмів, що мешкають в ньому. Крім цього, штучний пластик розкладається у землі до 200 років.

Утилізація сміття покладається на місцеві громади. Саме місцева рада має дбати про прибирання кладовищ, а отже і забезпечити вивіз сміття на полігони твердих побутових відходів.Для нашої громади це досить вартісна робота. Ці кошти можна було б спрямувати на інші першочергові потреби. За кордоном вже давно відмовилися від пластикових квітів та вінків. На похорон там заведено приносити вазони. Вони стоять на могилі, а потім родичі пересаджують квіти у землю. На Великдень чи інші свята прикрашають могилки лише живими рослинами. У Німеччині законом навіть передбачені штрафи для тих, хто ще приносить пластик на кладовище. Досвід такої заборони вже є в багатьох населених пунктах України, зокрема на Полтавщині, Київщині, Житомирщині, Львівщині, Рівненщині, Сумщині, Закарпатті, Черкащині, Волині, Чернігівщині, Вінничині, Миколаївщині, у Дніпрі.

 Російська агресія проти України завдала збитків для екології на  мільярди доларів. Однак, незважаючи на це це, наш народ не припиняє забруднювати довкілля. Церкви різних конфесій теж щороку закликають громадян відмовлятися від штучних квітів на кладовищах, наголошуючи на тому, що душі наших близьких не потребують матеріального вшанування, а потребують нашої молитви.

Мурованокуриловецька селищна рада переконливо просить жителів громади, усіх небайдужих до стану довкілля відмовитися від пластикових букетів, які приносять у поминальні дні на кладовища. Охайний вигляд могил та живі квіти і рослини, композиції з живої хвої,  прикрашені сухими плодами, сухими квітами та рослинами, які виглядають ефектно і не несуть ніякої шкоди довкіллю, є гарною альтернативою всьому штучному та шкідливому.

Пам'ятаймо про відповідальність перед  наступними поколіннями, нашими дітьми та онуками за стан навколишнього середовища і несімо відповідальність за свої рішення щодня.

Вшановуючи пам'ять про померлих, думаймо про живих!

Селищна рада


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних