A A A K K K
для людей із порушенням зору
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Як працює модель «Барнахус» на Вінниччині?

Дата: 06.12.2023 09:48
Кількість переглядів: 107

Фото без опису

Барнахус — ефективна модель роботи з дітьми, що постраждали від насильства або стали його свідками. На жаль, з початком повномасштабного вторгнення кількість таких дітей збільшилася в рази. На Вінниччині центр «Барнахус» працює з 2020 року, перший в Україні.

Сьогодні Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна взяла участь у Всеукраїнському форумі, присвяченому темі роботи з дітьми, що постраждали від насильства. Посадовиця поділилася досвідом реалізації моделі «Барнахус» на Вінниччині.

«Наша мета – забезпечити фаховий та сталий супровід дитини. Комплексна підтримка, яка продовжується за місцем проживання дитини, батьків та інших членів сім'ї, коли йде розслідування і судовий процес»,- підкреслила Наталя Заболотна.

Саме тому до міжвідомчої групи щодо створення міжсекторального центру захисту дітей увійшли представники Служби у справах дітей ОВА, Вінницького міського суду, Вінницької обласної прокуратури, Головного управління Національної поліції України у Вінницькій області, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, системи безоплатної правової допомоги (Регіональний центр з надання БВПД у Вінницькій області), соціальні служби тощо. За потреби, залучаються психологи.

Особлива увага - превентивним заходам у громадах щодо усунення умов, які можуть стати причиною вчинення злочину. І тут важлива допомога тим сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах.

У 2023 році в центрі допитали 23 дитини, з них 20 дівчаток та 3 хлопчиків віком від 6 до 17 років, загалом 17 кримінальних проваджень.

Наталя Заболотна назвала кілька чинників для забезпечення ефективного розвитку та системної роботи закладів моделі «Барнахус»:

  1. Забезпечення засад для їх функціонування на законодавчому рівні;
  2. Технічне забезпечення для онлайн-зв'язку у приміщеннях міських, районних судів;
  3. Кадрове забезпечення та професійна підготовка психологів щодо особливостей допитів дітей в кримінальних процесах.

«Сподіваюсь, що наш досвід буде корисним для інших областей, а системна робота закладів моделі «Барнахус» збереже та захистить ментальне та фізичне здоров’я дітей, які постраждали або стали свідками злочинів».- підсумувала посадовиця.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних