A A A K K K
для людей із порушенням зору
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

1 листопада 1918 року було проголошено Західно-Українську Народну Республіку (ЗУНР)

Дата: 01.11.2022 08:10
Кількість переглядів: 97

Західно-Українська Народна Республіка (ЗУНР) – держава, створена в листопаді 1918 року на частині українських земель, що входили до Австро-Угорської імперії.

Після розпаду в жовтні 1918 року Австро-Угорської імперії на кілька незалежних держав, патріотичні сили Західної України вдалися до ряду заходів зі створення власної держави. Зокрема, в період із вересня 1918 року у Львові було створено: Український Генеральний Військовий Комісаріат, голова – сотник Легіону Українських Січових Стрільців Дмитро Вітовський, Українську Національну Раду – політичний представницький орган українського народу в Австро-Угорській імперії.

19 жовтня 1918 року було проголошено Українську державу на всій українській етнічній території Галичини, Буковини і Закарпаття. Президентом Української Національної Ради було обрано Євгена Петрушевича.

УНРада, мотивуючи свої наміри правом українського народу на власну державу, звернулася до австрійського уряду з питання передачі їй усієї повноти влади в Галичині та Буковині, на що отримала категоричну відмову. Тоді було вирішено взяти владу у Львові збройним шляхом. У ніч із 31 жовтня на 1 листопада 1918 року стрілецькі частини, які очолював сотник Дмитро Вітовський, зайняли всі найважливіші урядові установи в місті. Таким чином, було створено Західно-Українську Народну Республіку, до складу якої увійшли українські етнічні землі – Галичина, Буковина та Закарпаття. У той час Польща, не бажаючи втратити Галичину розпочала військові дії, внаслідок яких уряд ЗУНР переїжджав до Тернополя, Станиславова (тепер Івано-Франківськ), а також перебував у екзилі в Кам’янці-Подільському.

Важливим здобутком діяльності ЗУНР було урочисте проголошення 22 січня 1919 року в Києві Акту про Злуку ЗУНР і УНР (Наддніпрянська Україна) в єдину соборну Українську Народну Республіку. Екзильний уряд ЗУНР припинив існування 15 березня 1923 року. 

Історія ЗУНР – це символ нашого споконвічного прагнення свободи, власної держави, за що боролись справжні українці тоді та за що боряться і гинуть наші герої сьогодні.

Ця дата в історії України є знаковою, і річницю створення ЗУНР вшановують на усій території Львівщини

Вічна слава і шана Героям, які полягли за честь і свободу української землі!

Слава Україні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.