A A A K K K
для людей із порушенням зору
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Як уникнути харчового отруєння в умовах воєнного стану

Дата: 24.03.2022 10:18
Кількість переглядів: 205

Фото без опису

У зв’язку з військовою агресією РФ, значно збільшилась міграція населення. Війна застала людей зненацька. Значна кількість людей  тимчасово переселилась  на територію  нашої територіальної громади. Причинами виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь можуть бути нестандартні умови, в яких опинилося населення: перебування тривалий час в транспорті, очікуванні на вокзалах та на кордонах, в результаті чого відсутні умови для зберігання продуктів та миття рук.

Мурованокуриловецьке управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області повідомляє, що запобігання захворюваності на кишкові інфекції багато в чому залежить від обізнаності  населення базових правил:

- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу та після відвідування туалету (обробляйте вологими серветками), знезаражуйте побутовими дезінфікуючими засобами;

- приготовлені страви бажано вживати одразу, а у випадку їх зберігання, перед споживанням, у разі можливості, піддавати вторинній термічній обробці;

- не залишайте готову їжу без холоду більш ніж на 2 години, не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

- не вживайте продукти та напої, при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання;

- обирайте свіжі та незіпсовані продукти;

- використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;

-  не беріть у дорогу продукти, що швидко псуютьсяварені ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби, салати або інші продукти, які мають обмежений термін для споживання.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) треба одразу  звернутись до найближчої лікувальної установи. При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Безпека харчових продуктів у разі відключення електроенергії

Охолоджені або заморожені продукти харчування можуть бути небезпечними для вживання у разі вимкнення електроенергіїЦі  поради допоможуть зберегти продукти харчування безпечними до вживання в разі відключення електроенергії.

Подбайте про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері. У холодильнику має бути температура 4°С або нижче. У морозильній камері — 0°С або нижче.

Підготуйтеся до надзвичайної ситуації. Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий лід або блоковий лід.

Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід до продуктів у холодильник.

Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте з холодильника продукти, що швидко псуються (м’ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки) через 4 години без електроенергії або джерела холоду. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.

Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Викиньте їжу, якщо температура вище 4°С. Це можна перевірити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.

Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.

Щоб уберегтися від гострих кишкових інфекцій  та харчових отруєнь, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені!

 

Мурованокуриловецьке управління Головного управління

Держпродспоживслужби у Вінницькій області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних