A A A K K K
для людей із порушенням зору
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг

Дата: 18.01.2022 10:35
Кількість переглядів: 225

Фото без опису

Застосування РРО та/або ПРРО фізичними особами-підприємцями, в тому числі платниками Єдиного податку ІІ-ІV групи, з 01 січня 2022 року

Відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 №265/95-ВР фізичні особи-підприємці, в тому числі платники Єдиного податку ІІ-ІV групи, з 01.01.2022 зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО у випадку здійснення «розрахункових операцій».

         Платники І групи Єдиного податку з 01.01.2022 не зобов’язані реєструвати та застосовувати РРО/ПРРО.  Уряд України та органи виконавчої влади не планують запровадження РРО/ПРРО для платників І групи Єдиного податку з 01.01.2022 року. Ведення обліку товарних запасів або якогось іншого додаткового обліку з 01.01.2022 року для платників Єдиного податку І групи не передбачається.

Застосування РРО/ПРРО  залишається не обов’язковим для ФОПів — платників єдиного податку :

- першої групи;

- другої — четвертої груп, яким дозволено замість РРО/ПРРО використовувати розрахункові книжки та книги обліку обліку розрахункових  операцій (РК та КОРО).

Водночас при продажу товарів (крім підакцизних) на території села ФОПам дозволено не використовувати РРО/ПРРО за умови використання РК та КОРО якщо:

- річний обсяг розрахункових операцій не перевищує 167 мінімальних заробітних плат  (1 млн. 85 тис.грн.);

- така торгівля не здійснюється в одному торговельному об“єкті, де також продаються підакцизні товари;

- такими ФОПами не здійснюється дистанційна торгівля, в т.ч. через мережу Інтернет;

- сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад не прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО /ПРРО на території відповідних рад.

Законодавством не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання наряду з класичним  РРО програмного РРО. Тобто, суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або класичний), засобами якого здійснюється реєстрація розрахункових операцій відповідно   до вимог Закону України від 06.07.1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами.

Класичний  РРО - пристрій,  або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів. До класичних РРО відносяться:  електронний контрольно-касовий апарат,  електронний контрольно-касовий реєстратор, вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор, комп’ютерно-касова система, електронний таксометр, автомат з продажу товарів (послуг) тощо.

 

Програмний РРО – це програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу.

У разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати програмний РРО замість класичного РРО, реєстрацію класичного РРО необхідно скасувати.

Переваги програмних РРО  наступні:

-вільний вибір для субєкта господарювання

-відсутність посередників (еквайєра, ЦСО)

-відсутність експертизи для комерційних ПРРО

-пристосовність для будь-якого пристрою, що підтримує операційну систему Windows, Android

-онлайн реєстрація в контролюючому органі

-виключно електронний документообіг

-безкоштовність (програмне рішення ДПС).

На вебпорталі ДПС України створено банер «Програмні РРО» (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/), який містить актуальну інформацію, пов’язану з ПРРО, включаючи нормативно-правові акти, відеоуроки щодо процедури реєстрації ПРРО, отримання електронних ключів у кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ДПС, інструкції щодо заповнення та подання форм, інформаційні повідомлення щодо оновлення версій безкоштовних програмних рішень, контакти відповідальних осіб ДПС, які надають роз’яснення, пов’язані з роботою ПРРО.

         Обов’язок вести облік товарних запасів, відповідно до Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників Єдиного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 №496, поширюється на платників податків, фізичних осіб-підприємців, які здійснюють:

діяльність на загальній системі оподаткування;

діяльність з використанням ІІІ групи Єдиного податку та зареєстровані платниками ПДВ;

         Також, серед платників ІІ-ІV групи Єдиного податку, Порядок № 496 поширює свою дію на тих, які здійснюють:

реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення;

реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

         Переваги у застосуванні РРО та/або ПРРО при веденні господарської діяльності: робота СПД у легальному полі, автоматизація процесу підрахунку доходів, автоматизований контроль за асортиментом товарів, забезпечення контролю за діяльності працівників.

Начальник Мурованокуриловецької ДПІ Олег Ліщина 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних