A A A K K K
для людей із порушенням зору
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Вінницька область, Могилів-Подільський район

В МУРОВАНИХ КУРИЛІВЦЯХ ВІДКРИТО МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ ЯКОВУ ДАВИДЗОНУ

Дата: 12.05.2021 15:21
Кількість переглядів: 2022

Фото без опису

12 травня 2021 року на будівлі Мурованокуриловецького центру культури і дозвілля  відкрили меморіальну дошку українському фотомитцеві, заслуженому працівнику культури України, лауреату Шевченківської премії, уродженцю смт Муровані Курилівці Якову Давидзону.

На цю урочисту подію прибули головний рабин міста Вінниця та Вінницької області Шауль Горовіц, член правління Вінницького обласного товариства єврейської мови та культури, директор Вінницького музею Голокосту Леонід Трахтенберг, голова Вінницької обласної організації Національної Спілки письменників України, директор комунального підприємства “Видавничий Дім “Моя Вінниччина”, заслужений журналіст України Вадим Вітковський, відомий фотохудожник України, член Національної Спілки журналістів України, лауреат літературної премії імені Михайла Стельмаха Олександр Гордієвич, а також почесний краєзнавець України Валерій Войтович, за сприяння якого виготовлено меморіальну дошку.

Під час урочистого зібрання учасники розповідали біографію Якова Давидзона та ділилися  історією його життя.

Секретар Мурованокуриловецької селищної ради Сергій Ладан під час мітингу з нагоди відкриття меморіальної дошки зауважив: “Сьогодні ми бачимо реалізацію проекту  встановлення меморіальної дошки відомому  фотокореспонденту, автору ряду фотоальбомів та книг, чим ми увіковічнюємо пам’ять про нашого земляка.

…Одного разу на день народження дружина подарувала Давидзону фотоапарат“Фотокор” і це стало його захопленням на все життя.

За час війни він створив безліч унікальних фотопортретів визначних українських партизан, оригінальні знімки побуту і бойових операцій народних месників.

Після її закінчення майже 50 років працював фотокореспондентом республіканської газети "Радянська Україна". Багато знімав українських кінематографістів, політиків, космонавтів…

В 2016 році в Мурованокуриловецькому районі було проведено Першу науково-краєзнавчу конференцію, за наслідками якої випущено книгу, в якій розміщено матеріали про життя та творчість нашого відомого земляка.

Кожна держава, народ, населений пункт мають право на майбутнє, якщо  пам’ятають свою історію. Тому сьогодні я хотів би подякувати ініціаторам цього заходу Вінницькому обласному товариству єврейської мови та культури, а вам усім побажати здоров’я, добра та мирного неба над Україною!”.

Право відкрити меморіальну дошку було надано головному рабину міста Вінниця та Вінницької області Шаулю Горовіцу, члену правління Вінницького обласного товариства єврейської мови та культури, директору Вінницького музею Голокосту Леоніду Трахтенбергу та секретарю Мурованокуриловецької селищної ради Сергію Ладану.

 

Довідково. Яків Давидзон (1912–1998) не розлучався з фотоапаратом понад 60 років. Його знімки давно вже стали історією, він був першим фотокором-лауреатом Шевченківської премії (1977).

Дебют Якова Давидзона відбувся 12 грудня 1937 року. Тоді 25-річний Давидзон зробив кілька знімків на виборчій дільниці заводу «Ленінська кузня», віддав їх у редакцію однієї з вечірніх газет, де один з них надрукували. Потім була робота в республіканській газеті «Колгоспник України» (нині «Сільські вісті»), у фотохроніці РАТАУ (нині Укрінформ); під час радянсько-німецької війни був фотокором на фронті. Об’єктив його фотокамери назавжди увіковічнив миттєвості війни: бої за Харків, Воронеж, Сталінград…

Після війни Яків Давидзон понад 50 років працював фотокором газети «Радянська Україна» (нині «Демократична Україна»).

Отримав звання почесного доктора одного з університетів США. 

Помер в Америці, в м. Вустер, де жив останні 4 роки свого життя.

Тетяна Покалюк,

начальник відділу організаційної роботи

та зв’язків з засобами масової інформації

селищної ради

Фото без опису

Фото без опису Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних